Teokset 2017

Teokset ovat tilattavissa osoitteesta erkki.kiviniemi@galleriakoppelo.com.


Ata Hautaniemi: Aito isä

Ata Hautamäki

Tytär tutustuu talvisodassa kirjoitettujen runojen kautta isäänsä, joka katoaa vuonna 1948. Evakkosuvun kertomukset isästä ovat kuin seikkailutarinoista. Oliko mies Münchhausen vai salainen agentti? Sattumat tuovat totuudesta uusia puolia ja isyyttä on ajateltava laajemmin.

Kirjailija Ata Hautamäki kirjoittaa Aito isä -romaanissa faktaa ja fiktiota oman sukunsa
miehistä 100 vuoden ajalta.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Raimo Puustinen: Aquitania

Aquitania on jatko-osa Raimo Puustisen edelliselle romaanille Arabia. Kirjan päähenkilö, suomalainen lääkäri Lehto, asuu Pariisissa ja työskentelee yliopisto-opettajana. Elämän sattumukset vievät hänet Lontooseen ja lopulta pieneen ranskalaiseen merenrantakylään, jossa hän ryhtyy harjoittamaan lääkärin ammattiaan. Lehto joutuu tekemään paitsi henkilökohtaisia, myös ammatillisia valintoja kulttuuristen ristiriitojen keskellä. Lopulta elämän ennustamattomuus pakottaa hänet jälleen uusien valintojen ääreen.

Hinta: 32 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Bengt Lindroth (suom. Maijaliisa Mattila): Ihana Pohjola

“Härlig är jorden” eli vanha sleesialaissävelmä, virsikirjaankin päätynyt “Maa on niin kaunis” on soinut monen korvissa, kun on avannut Bengt Lindrothin kirjan Härlig är Norden. En reporters uppenbarelser (Carlsson Bokförlag, 2012).

Tukholmalaistoimittaja on asunut kaikissa Pohjoismaissa, perehtynyt niiden nykypäivään ja historiaan, katsonut menneisyyteen nykypäivän läpi ja nykypäivään menneisyyden läpi.Kaikki ei ole ollut Pohjolassakaan ihanaa, mutta maailman vakain kolkka se tälläkin hetkellä lienee. Mikään itsestäänselvyys sen tuttuus ja turvallisuus ei kuitenkaan ole. Käytäntö on osoittanut, että jopa poliitikkojen tiedot lähinaapureista voivat olla aika pinnallisia.

Lindrothin kirja paikkaa aukkoja tarjoamalla persoonallisia näkökulmia Suomeen, Norjaan, Islantiin, Tanskaan ja Ruotsiin – muutakaan maailmaa unohtamatta. Lukijan matkaseurana on tunnettuja kulttuuripersoonia. Suomeen mennään Mannerheimin matkassa, Norjaan vie naparetkeilijä Fridtjof Nansen, Islantiin nobelisti Halldór Laxness, Tanskaan kansanopistoaatteen isä N. F. S . Grundtvig ja Ruotsiin monen rakastama Astrid Lindgren. Kaikkien vaikutus säteilee tähän päivään asti ja kuten Lindroth osoittaa, vielä tulevaisuuteenkin.

Hinta: 29 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Don Paterson (suom. Anni Sumari): Jumalan lahja naisille. Runoja, aforismeja, Shakespearen sonettien tulkintoja

Valikoinut ja suomentanut Anni Sumari

Don Paterson  (s. 1963) on monipuolinen ja laajasti Euroopassa arvostettu runoilija. Skotlannin Buddhaksi nimetyltä Patersonilta on Anni Sumari tähän valikoimaan koonnut runojen lisäksi aforismeja ja hämmästyttäviksi retorisiksi taidonnäytteiksi nimitettyjä Shakespearen sonettien tulkintoja. Patersonille on myönnetty Whitbread Prize for Poetry, Geoffrey Faber Memorial Prize ja kahdesti T.S. Eliot Prize. Hän on ollut myös merkittävän, kansainvälisen Neustadt-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Aiemmin Patersonilta on suomennettu aforismiteos Varjojen kirja (The Book of Shadows, Sanasato 2010).

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Anne Hänninen: Kaleidoskoopit

Kaleidoskoopit on Anne Hännisen viidestoista teos. Hännisen filosofis-eettisesti latautuneen runotuotannon ovat aina läpäisseet metafyysiset kysymykset ja havainnot luonnosta, luonnon ja ihmisen suhteesta, sivilisaatiosta ja tasa-arvosta. Kaleidoskoopit kiteyttää lähes epätoivoiselta vaikuttavan maailmantilan tarkkanäköisiksi aforismeiksi. Totuudet pirstoutuvat ja rakentuvat aina uudestaan elämän ja ihmismielen paradoksaalisuuden pohdinnaksi.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Kaarlo Uskela: Kootut teokset

Sinivalkoisen 100-vuotiaan Suomen kunniaksi julkaistaan tässä Kaarlo Uskelan, tamperelaisen sanomalehtimiehen, kaikki kahdeksan teosta vuosilta 1908–1923. Teosten vaikea saatavuus ynnä niiden tinkimätön anarkismi ovat tehneet niiden uudelleen julkaisemisen tarpeelliseksi. Kaarlo Uskelan kielletyin teos, Pillastunut runohepo, poltettiin Suomen Pankin setelipainon pannuhuoneessa yksitoista vuotta hänen kuolemansa jälkeen, vuonna 1933.

Teokseen ovat laatineet esipuheensa teatterimiehet Juha Hurme ja Jorma Markkula.

Hinta: 29 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Markku Toivonen: Lauluja tyhjyydestä

Markku Toivosen jykevät säkeet nyrjäyttävät yhä uudelleen sovinnaisia ajatuskuvioita – oli sitten kyse sodasta tai rakkaudesta, historiasta tai mytologiasta. Usein runoja sävyttää lempeä satiiri. Ihmisten lisäksi eläimet ja puut saavat puhua tässä moniäänisessä, hyvinkin erilaisia lyyrisiä minuuksia sisältävässä kokoelmassa. Runon miljöönä voi olla yhtä hyvin terveyskeskuksen odotussali kuin Afrikan savanni tai Pariisin bulevardi. Toivosen lyriikassa soi tuhatvuotinen perinne. Hänelle runoilija on ”tyhjyyden vartija”. Kirjassa kyseenalaistetaan miltei kaikki. Runoilija laulaa kadoksiin niin hengen kuin aineenkin, ja jäljelle jää tyhjyys, mittaamaton pimeys.

Lauluja tyhjyydestä on Markku Toivosen (s. 1957) viides runoteos ja yhdeksäs kirja.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Pekka Kytömäki, Arto Lappi & Niklas Salmi (eng. Donald Adamson): Lungfuls of Silence – Keuhkojen täydeltä hiljaisuutta

This book presents the work of three award-winning young poets from Finland, Pekka Kytömäki, Arto Lappi, and Niklas Salmi. Their speciality is wisdom, poignancy and humour, contained within a poetic nutshell. Thus in the present selection we have poems which in the briefest of compasses (from two to twelve lines) illuminate our own existence, the natural world, and the connection between the two. The English translations are by Donald Adamson, in collaboration with the poets themselves.

Hinta: 25 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Eila Kostamo: Luther!

Nykykirjailijan tulkintaa reformaattori Martin Lutherista (1483−1546)

Luther! sisältää kaksi kertomusta: musiikkidraaman tekstin Luther! ja esseekertomuksen Doctor Martinus. Kerronta pyrkii tavoittamaan “muutamia siivuja” reformaattorin moniaalle haarovasta elämäntyöstä ja pulppuavan luovasta persoonallisuudesta. Luther ja luterilaisuus ovat kaksi eri asiaa.

Vuonna 2017 vietetään reformaation juhlavuotta. On kulunut viisisataa vuotta siitä, kun kunnianarvoisa isä Martin Luther Wittenbergin augustinolaisluostarista laati kuuluisat 95 teesiään mm. anekauppaa vastaan.  

Kukaan ei olisi voinut ennustaa, vähiten Luther itse, että kutsusta väittelyyn aneteeseistä loppusyksystä 1517 − tavanomaisesta akateemisesta tapahtumasta – lähtisi liikkeelle vyöry, joka johti protestanttien irtautumiseen roomalaiskatolisesta kirkosta. Pian Lutherin nimestä tuli kannattajien taisteluhuuto ja vastustajien kirosana, vapauttaja tai arkkikerettiläinen aina puhujan mukaan. Myös vastapuoli tunnusti “Saksin härän” voiman. Se oli ajattelun, henkisen tarmon ja vastuuntunnon voimaa, kykyä ja uskallusta mennä asioiden juuriin.

1500-luku oli murroksen vuosisata. Uusia ajatuksia ja todellisuuskäsityksiä virtasi usealta suunnalta järkyttämään piintyneitä uskomuksia. Luther oli yksi tuon aikakauden äänistä, joita yhä kuunnellaan ja joiden vaikutus on kantanut näihin päiviin saakka. Hänen elämänsä koostui erilaisista ja erisisältöisistä kamppailuista munkkina, teologina, kirjailijana, raamatunkääntäjänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Niin kuin uruissa, hänessä oli lukuisia äänikertoja, myös musiikinystävän ja virrentekijän.

Hinta: 28 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Manne Tuomenoksa: Maisemankanto

Tutkielma, missä sana häviää maisemalle, joka huulillamme puhuu.

Manne Tuomenoksa on julkaissut aikaisemmin runokokoelmat Käsialan yö (2014) ja Kävely (2016) sekä aforismikokoelman Kaipauksen harmaa (2017), jolla hän voitti ensimmäisen Mirkka Rekola -kilpailun.

Maisemassa olla maisema. Sen kanto.
Ja katsoa päivien pariin.
Kun ovat keskustelussa, matkan janoiset.
Nähdä nälkänsä puun lehden värissä,
toimittaa kätensä kadulle, kulkea niiden kanssa päivä,
puhuttelevat huulesi.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Eija Sinisalo: Malja parantaville tarinoille

Eija Sinisalon kertomuskokoelma Malja parantaville tarinoille sijoittuu arki-, transsi- ja unimaailman rajapinnoille. Teosta kantavat meditaatioista, intuitiivisesta läsnäolosta sekä erilaisilta samaani- ja regressiomatkoilta nousseet näyt ja kuvat.


Kertomukset ovat siis henkimaailmoista kokemuksen kautta välitettyjä. Tarinalla on lupa olla totta tai tarua. Se voi olla pelottava, opettava, hauska tai viihdyttävä. Kun joku tarina jää mieleesi, siihen kannattaa syventyä lähemmin, sen merkitys voi syventyä sinulle.

Hinta: 29 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Mervi Koskela: Metsäksi laulettu puu

Muistan elämän makuisen tuhinan


ainoat äänet avaruudessani


aallot äidiksi veistetyssä puussaMervi Koskelan esikoisrunokokoelma seuraa naisen elämänkaarta nuoruudesta parisuhteeseen ja perhe-elämään – ja elämää senkin jälkeen, kun lapset ovat jo aikuistuneet. Teoksen kielessä arjen runollisuus ja normaalius, äitiyden ihanuus ja raadollisuus, ovat yhtä aikaa läsnä ja toisistaan erottamattomat. Vaikka rakkaus muuttuu tottumukseksi ja lapsen kujerrus teinin kiroiluksi, pistävä huumori kantaa vanhuuteen saakka.Naisen nauru remahtaa


halki ilman

Naurun takana koko maailma

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Anneli Jussila: Metsänsydämiä

Kuvitus Juha Ilkka

Ja äkkiä tulen paikkaan
jossa on ilman syytä pysähdyttävä.

Metsänsydämiä on sarja meditatiivisia vaelluksia ja pysähdyksiä luonnossa, sarja tekstejä ja kuvia kahden tekijän rinnakkaismaailmoista. Kirjan sivuilla voit kuulla metsän hiljaisuudessa kehrääjän surinan, tuntea vanamon ja suopursun tuoksun ja aistia ihollasi erämaan nuotion loimun. 

Lähde kanssamme metsän sydämeen!

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Raisa Jäntti: Neppari

Kuvitus Katja Ihonen

On löydetty uusi planeetta
    Neptunuksen takaa
tutkijatkaan eivät tiedä
        mikä siellä makaa…
Neppari on avaruusalus ja runoseikkailu. Matka kulkee kuun ohi kohti tuntematonta. Mustavalkoinen kuvitus toimii värityskirjana. Kuviin saa myös piirtää lisää. Tätä kirjaa on lupa lähestyä kynä kädessä!

Raisa Jäntti on tamperelainen runoilija, taidejournalisti ja teebloggaaja. Neppari on hänen ensimmäinen lastenkirjansa.

Katja Ihonen rakastaa työtään lasten kanssa. Hän toivoo, että lapset tekevät Nepparista itsensä näköisen.

Hinta: 22 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Janette Hannukainen: Onni, lykittävää mallia

Lapsuus mahtuu Toyota Carinaan, nykytodellisuus globaaleine ongelmineen helsinkiläiseen bussiin matkalla Veräjämäestä Itäkeskukseen. Janette Hannukaisen (s.1982) toisessa runokokoelmassa nostalgiset ajopelit yhdistyvät tulevaisuuden tiekarttoihin.

Matkaa tekevät muistojen ydinperhe, terroristin äiti, koti-isä Lähi-idästä, karjalaiset esivanhemmat ja bussinkuljettaja Pentti, joka olikin Boris, Khaled, Mohammed tai Layla. Joskus vuoro on peruttu. Tai kumiveneeseen ei mahdu. Maailma ylikuumenee, autostakin on ehkä luovuttava. Mutta asioiden nimet helähtävät paikoilleen, kun kaksivuotias järjestää maailmaa.

Janette Hannukainen on helsinkiläinen runoilija, sanataideopettaja ja kulttuurituottaja. Hänen esikoisteoksensa Lennä vahingossa (Sanasato 2014) oli Ylen Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana. Hannukaisen tekstejä on ollut mukana useissa poikkitaiteellisissa projekteissa.

Etsin hansikaslokerosta huoltokirjaa
                       hybridiä, isopapan munamankelia
                                 Jollain on päästävä eteenpäin
                                             pysyttävä pyörivässä liikkeessä

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Jotaarkka Pennanen: Orjatsalo. Taiteilija politiikan kurimuksessa

Aarne Orjatsalo (1883–1941) oli viime vuosisadan alun merkittävä näyttelijä ja teatterivaikuttaja, joka johti useita teattereita, suomensi lukuisia näytelmiä ja osallistui aktiivisesti ajan teatteripolitiikkaan muun muassa Työväen Näyttämöiden Liiton ensimmäisenä puheenjohtajana. Vaikka Orjatsalo koki läpi elämänsä olevansa ensisijaisesti taiteilija, hänen kannattamansa sosialistinen ideologia sekä 1900-luvun alkupuolen yhteiskunnalliset tapahtumat tempasivat hänet peruuttamattomasti mukaan politiikan pyörteisiin. Kansalaissodan jälkeen hänet leimattiin bolsevikiksi ja punapälliköksi, eikä maine ”näyttelijä-rosvopäällikkönä” ole vieläkään astunut sivuun.

Jotaarkka Pennanen tarkastelee isoisänsä elämänvaiheita kokeneen teatterintekijän ja sukunsa historiaan syventyneen pojanpojan silmin. Ihaillusta ja parjatusta näyttelijästä liikkuneet legendat tuodaan esiin uudesta, hurjiakin väitteitä oikovasta ja monipuolisesti pohtivasta näkökulmasta. Impulsiivisena ja voimakkaana persoonana pidetystä näyttelijäsuuruudesta hahmottuu henkilökohtaisten kirjeiden myötä kuva näyttelijäntyöhönsä analyyttisesti ja kunnianhimoisesti suhtautuneesta humanistista, joka jaksoi yrittää, vaikka elämä eteni vaikeuksista voittoon ja taas vaikeuksiin. Elämäkerran keskeistä antia ovat myös Orjatsalon taiteellista työtä arvioivat sanomalehtikritiikit, joita on mukana runsaasti.

Hinta: 29 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Sauli Sarkanen: Paarmalintu. Kootut runot

Teos sisältää Sarkasen aikaisemmat kokoelmat Miksi annan ääneni (1975), Joku on käsitellyt tätä maailmaa (1976), Neidonvaippa (1978) ja Elämän nautinnot (2016) sekä uuden kokoelman Paarmalintu (2017).

Mustankirjava paarmalintu
heti äänessä kun liikahdan
siivet nykivät kiivas lento lähioksalle
hermostunut ääntely jos vielä lähestyn
äänet kuuluvat yhä
kun astelen puiden taakse
puiden taakse
unohduksiin

Vuonna 1975 debytoinut Sauli Sarkanen (s. 1951) on Oriveden Eräjärvellä asuva runoilija. Paarmalintu on hänen viides runokokoelmansa.

Hinta: 28 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Erkki Kiviniemi: Paljain jaloin

UUSI LAITOS!

Uuno Kailaan kaunokirjallinen elämäkerta, josta Mirkka Rekola kirjoitti vuonna 2002:
“Faktoja noudatteleva mutta myyteistä vapautunut, uudenlainen kuva Kailaasta, ratsutilallisen pojasta.”

Hinta: 28 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Tuula Hämäläinen: Parhaita päiviä ovat yöt

Pimeään tottunut silmä näkee ankkurissa lojuvat laivat
tummat möhkäleet, rannalla veteen väräjävät valot

Virginia:
ojentaisitko takkini, ja parin valkeita sukkia
olen alasti
kaikkien kädet hyväilevät minua
olen miellyttämisen mestari, suut painuvat huuliani vasten
hellät ja rivot, pidän joistakin, joistakin en, jotkut ovat juuri näitä
pelkästä ajatuksesta minä palelen

Kokoelmassa Parhaita päiviä ovat yöt liikutaan ajassa, käydään keskusteluja mm. Virginia Woolfin kanssa. Lahtelainen Tuula Hämäläinen on opiskellut kirjoittamista Oriveden Opiston kursseilla. Hänen tekstejään on julkaistu Lahden Runomaratonin kilpailuantologioissa.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Heikki Niska: Solisevaiset

Heikki Niskan (s.1961) kuudestoista teos sisältää haikuja ja tankoja. Ne eivät ole erillisinä osastoina, vaan lomittuvat lievästi juonelliseen kokonaisuuteen. Haikuissa on aidosti itämaisia luontokuvia: hiljaisia, pelkkään havaintoon pohjaavia; mutta on dramatiikkaakin. Läntiseen tapaan runot sisältävät myös kielikuvia, liioitteluja ja muodonmuutoksia. Havannoiva minä on joskus mukana. Tankoissa ihmisten keskinäinen vieraus laajenee ohi yhden perhepiirin. Lapsuustankoista syntyy runoelman tapainen sikermä. Eroa ja kaipuuta seuraa onnellinen rakkaus.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


VesaMatti Tulla: Tuuli

Mä notkuin pystybaarissa vissylasi kädessä. Väkijoukko runttasi mua baaritiskiä vasten. Naamansa kuorruttanut nainen, ei mikään kakku kuitenkaan, hinkkautui mun kylkeen. Ikää sillä oli jotain neljäkymmentä ja suurin piirtein saman verran juomia takana sinä iltana.
   

Se oksensi sanoja.
   

Mä vastailin välilyöntejä.
   

Se hivutti rakennekyntensä mun reidelle. Mä värähdin, mut kauemmas en päässyt.
   

Naisen miesystävä jyrisi paikalle niinku peruskallio. Ja toi jääkauden tullessaan.Kun isäkin kuolee, vuosi äidin kuoleman jälkeen, talossa on tilaa menneiden vuosien vaeltaa. Nykyhetken rinnalla kulkee aiemmin eletty: päähenkilö käy läpi tähänastista elämäänsä tuoreista muistoista takenevasti aina kehtoon asti.
   

Lyyrinen romaani valloittaa paitsi tarinallaan myös kuvauksellaan ja letkeällä kielellä, joka soljuu, läikkyy ja liikkuu kuin vesi, vuodet – tai tuuli.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Vallankumouspäivät Venäjällä ja Suomessa v. 1917

Seikkaperäinen esitys vallankumousliikkeen pyörteistä ja sen vaikutuksista. Vallankumous Venäjällä ja Suomessa vuonna 1917 on näköispainos Kustannustoimisto Vapauden Työväen Kirjapainossa vuonna 1917 Tampereella painattamasta kirjasta.

Teos piirtää häkellyttävän uutismaisen kuvan tapahtumista, joiden lopputulemaa ei teoksen kirjoittaja voinut täysin arvata. 100-vuotiaan Suomen lähtölaskenta oli alkanut.

Hinta: 17 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Raija Heljakka: Valonkorjuu

Raija Heljakan esikoisteoksen runot käsittelevät ihmismieltä, ihmisen tapaa olla maailmassa: sen keskiössä on olemisen traagisuuden tuntu. Eksistentialistisen kauhun, tyhjyyden ja merkityksettömyyden välähdysten rinnalla kulkee voimakas kaipuu harmoniaan. Teos kysyy, mitä on hurmio – ja etsii reittejä kauneuden ja pyhyyden kokemukseen.

Hinta: 26 €. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.