Teokset 2016

Teokset ovat tilattavissa osoitteesta erkki.kiviniemi@galleriakoppelo.com. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Pirkko Soininen: Avataan siiven alta

“Ensimmäinen eläintieto: lämpö virtaa hänestä minuun ja minusta
häneen. Nukkuvat usein lähekkäin ja saattavat nuolla toistensa
päätä ja korvia, kääntävät yhteisestä sanattomasta sopimuksesta selkänsä
maailmalle. Joinakin hetkinä esiintyy unia, yleensä se tapahtuu
silmät suljettuina. Ja jossain tuolla on maailma, kohtipyörtyvät
lupiinit. Tiedän: minä olen siveetön ja sinä olet siivetön. Täysikasvuiset
linnut eivät näe unia, ne tietävät, että onnen on löydyttävä
ääriviivojemme sisältä.”

Avataan siiven alta on hämmentävästi lumoava teos, joka kysyy, mitä ja miksi muistamme. Luopumisen hetkellä rakkaus näyttäytyy täytetyn linnun silmissä, unohdetuissa kirjeissä ja ajan säikeiden väliin pingottuneissa kuvissa.

Hinta: 26 €.


Sauli Sarkanen: Elämän nautinnot

Haapa on mielenkiintoinen puu.
Avoin, herkkä,
liikuttuu helposti

ELÄMÄN NAUTINNOT  on  Sauli Sarkasen (s. 1951) neljäs runokokoelma.

Hinta: 24 €.


Arja Hormia: Gluk-luu ja muita tarinoita

Arja Hormian esikoisnovellikokoelma sisältää kaksitoista sadunomaista tarinaa, jotka vievät lukijansa muun muassa ruokakojujen täyttämälle Khaosan-kadulle Bangkokiin ja mökkisaunaan talvisen tähti­taivaan alle. Henkilöiden elämäntäyteiset ja erityislaatuisina näyttäytyvät kohtaamiset muodostavat maagisen pienten kertomusten kokonaisuuden.

“Mielikuvitus on yhtä kallisarvoinen kuin ­Amazonin kirjava papukaija, eikä sellaista kaijaa joka pojalla olekaan.”

Hinta: 26 €.


Elina Mead: Hallanvaara

Nykyaika on se, jota emme näe. Viime vuosikymmeninä kartat on piirretty uusiksi ja kulttuurin tuulet ovat muuttaneet suuntaa. Elina Meadin Hallanvaara-kokoelman novellit katsovat sekä itään että länteen ja tarkastelevat muun muassa kaupankäyntiä ja puliveivausta.

Maailman muuttuessa työ muuttuu. Sitä on liikaa, liian vähän tai ei ollenkaan. Tähän saumaan iskee ihmiskauppa – prostituutio on vain yksi tapa myydä ihmistä.  Imettäjät ovat tulleet takaisin. Länsimaissa he ovat uusvanha ammattikunta. Naisen asemalle ja ihmisoikeuksille tämä on jättiloikka taaksepäin.
 
Hallanvaarassa kuljetaan myös skitsofreenikon seurassa, selaillaan suku­albumia, pureudutaan lamavuosien realismiin, käydään bisnesmatkalla Belugstaniassa, seurataan comtelaiseen aivohygieniaan vetäytyvän moraali­filosofin aivotuksia ja jätetään hyvästit ihmisen parhaalle ystävälle. Meadin luomat henkilöhahmot ovat sivullisia, maailmaan heitettyjä. Moni Meadin novelleista on aiemmin palkittu ja julkaistu antologioissa.

Elina Mead (s. 1959) on kirjailija ja kulttuurihistorioitsija. Hän asuu Kiskossa ja Helsingissä. Meadin esikoisromaani Vihreä leski ja huutolaispoika (Sanasato 2014) kertoo kirjailija Joel Lehtosen nuoruuden­synneistä. Teoksen kieltä ja tunnelmaa on kiitelty monessa yhteydessä, myös Lehtosen nimikkoseurassa.

Hinta: 25 €.


Kirsti Kuronen: Humina

Paikka,
kallio laituri lintutorni villipelto metsänpälvi kedonkulma karkutie
rantakivi lumikuoppa soutuvene joentörmä jäkälikkö häkkyrä,
ei koskaan ei minkään asian ei kenenkään kanssa sama,
vanha paikka ei kelpaa uudelle, paikka sietää
vain yhden ison

Humina on pieni runollinen tarina, jossa pyöräillään, humistaan, puntaroidaan, suudellaan ja rksttn. Humina on Kirsti Kurosen 20. teos.

Hinta: 26 €.


Anni Sumari: Hämärän sirpaleet otsalla

Anni Sumarin 14. kirja sisältää runoja nykyhetkestä ja historiasta.

Muisti on rintakyhmy ja yskös, löydös kyynärpäässä
helisevät kellot, kilisevä rakkaudeton Paavalin vaski,
vatsaan isketty miekka ja käärmeenmyrkky
Antoniuksen syliin haudattu Kleopatra.
Leninin aivot formaldehydissä, siniseksi myrkytetty Krupskaja
hyppy laskuvarjolla 39 kilometrin korkeudesta
äänivallin murtuminen, tajun menetys
tajun menetys shokissa
menetys
muistin menetys sähköshokissa
Muistatteko Menelaoksen? Hän suri,
kauniista Helenasta ei ollut jäljellä valokuvaajaakaan.

Hinta: 25 €.


Eila Kostamo: Kadonnut sulhanen ja kaksi muuta kertomusta

Kertomustrilogia, kolme näkökulmaa, joissa Terhi, tutkija, valottaa isotätinsä Ruutin elämää jälkeenjääneiden papereiden ja myös omien kokemusten pohjalta.

Hahmottuu tuokiokuvia eurooppalaisista ihmiskohtaloista, sodan ja rauhan sukupolvien toisiinsa vertautuvista haasteista. Mitä on uskollisuus? Mikä ihmisen osa säälimättömissä tukahduttamiskoneistoissa? Miten monimuotoista on rakkaus?

Ilmavalla, vähässä paljon anovalla kerronnallaan tekijä johdattelee lukijan isojen teemojen ääreen.

Hinta: 26 €.


Mikko Mankinen: Katoa

Koneet ylösalaisin taivaalla.
mykät kellot heiluvat tapulissa,
samaan tahtiin kirkon ovet;
saluuna, kastunut nalli.
iskuja, jotka kuulet, ei lasketa.
ilmalaivan kannella 
nainen osoittaa revolverilla korvaansa 
ja huutaa.

Katoa on katkelmallinen runoelma, joka kertoo siitä mitä ei koskaan tule olemaan ollut. Runoteoksen poetiikka nojaa assosioiviin kuvaryöppyihin, kauhukuvilla retosteluun ja äänekkäisiin sanoihin, mutta myös hiljentyy välittömän kohtaamisen valaisemiin runoihin.

Hinta: 24 €.


Solina Riekkola: Kysymyksiä Murukille

Tamperelaisen Solina Riekkolan (s. 1986) esikoisteos tuo omaperäisen ja absurdin maustesekoituksensa kotimaiseen nais- tai tyttörunouteen. Se on tuore ja humoristinen pyrkimys kuvata parisuhteen mahdottomuutta. Näiden proosa­runojen naiskertoja ei tahdo kesyyntyä tai juurtua paikoilleen vaan rehevöityä; kasvattaa limojaan ja venyä loputtomiin.

“Olen ainavihanta. Kuusi tai muratti, nahkeatukkainen sianpuolukka. Pehko kihartuu latvasta, syyt ovat hormonaaliset. Istuin linja-autossa ja huomasin, että olemme lihaseuloja. Päissämme on onteloittain autiota tilaa! Meissä on hammaskiveä kuten puussa kääpää, ja pisamien mielivalta levittäytyy har­tioille. Ranteita kolottaa, sitten rustoja. Kipu kasvaa kaulaan ja kukkii siinä. Mieltään ei voi hallita, eikä käsiään. Huulipuna versoaa leualle ja hengettömät varisevat. Onko ­jakauksella todella väliä? Keskellä vai sivussa. Pinni, ei pinniä, rusetti? Pikkusormeni ei tottele minua ja vieraus leviää koko käteen.”

Hinta: 26 €.


Manne Tuomenoksa: Kävely

Että ovat toisaalle katsomiset.
Ja sitten pysähtyä ja nähdä näkemiseltänsä.
Sinun ruumis, hanki ulkona.
Pää lyö tyhjää; joku tulee, sillä on
myös silmä, se jatkaa sen kanssa.
Ja kaiken avonainen. Hengästyttää.
Minän voltti tänne, ja sekin vain näissä hetkissä.

Manne Tuomenoksa (s. 1973) asuu ja työskentelee Tanskassa. Hänen esikoisteoksensa Käsialan yö (Sanasato) julkaistiin vuonna 2014.

Hinta: 22 €.


Anne Prokofjeff: Pelisilmät

Pelisilmät on hirtehinen kuvaus vallan ja julkisuuden piiritanssista.

Juorulehti saa vihjeen puoluejohtajan salasuhteesta ja puoluesihteerin pornoskandaalista juuri vaalien alla. Poliitikot aloittavat median kanssa armottoman pelin, jonka panoksena on valtion mahti. Pelilaudalla liikkuvat pääministerin salkkua havitteleva puoluejohtaja, hänen juoppo vaimonsa, puoluejohtajan rakastajatar, käytettyjä alushousuja kauppaava nuori mies, likaisista otteistaan tunnettu paparazzi sekä hänen raskaana oleva päällikkönsä. Hengästyttävässä kerronnassa henkilöiden peliliikkeet punoutuvat herkullisesti yhteen.

“Tomin vaimo ei jostain syystä ilmesty illalliselle, mutta seuraa Tomin pöydässä riittää. Yksi naisehdokas on kuin kärpäspaperi. Pöydässä raikuu nauru, joka ei yllä silmiin saakka. Tomin nauru on äänekkäin.  Muut naurut saavat rytminsä siitä. Teeskentely on käsin kosketeltavaa. Ehdokkaat ovat toistensa kilpailijoita, kipittävät samalla pelilaudalla ja heittävät samaa noppaa. Hymyillään tuonne, varotaan pyllistämästä tuonne. Kuoroa johtaa Tomi, joka parasta aikaa tuijottaa kärpäspaperin rintojen väliä.”

Hinta: 20 €.


Päivi Junttila: Pesukone syö lapsia

Miltä näyttää lapsen silmin, kun aikuinen kohottaa kätensä – tai sanansa – lyöntiin? Mitä ajattelee se, joka ei osaa puhua mutta joka tuntee kivun?

Päivi Junttilan (s. 1971) runot puhuvat lasten ja maan hiljaisten kieltä. Runoissa liikutaan symboliikan maailmassa, jossa Julma-Kummat, enkelit ja kukat käyvät ikuista taistoa vallasta. Miten käy, kun suojelusenkeli juo nektarin ja unohtaa suojeltavansa? Entä mitä sanoo pääministeri päivähoidosta? Viittausten verkostosta rakentuu kantaa ottavia mediarunoja mustelmista.

“Ei minkään tähden
ja kaiken tähden
                         yhden tähden
haluan häiritä viattomien unta.”

Hinta: 24 €.


V. Panula: Kaikujen taivutuksia

Tulee mieleesi NYT
Salatun puutarhan kätketty tuttu
Huomaat lämmittäneesi tätä ilmaa aiemmin
Mu i s to

Jännitys katoaa, ei tule huomanneeksi venyvyyttä,
ohuentumista kun kiinni lähtöpisteessä
irtautumisen hetkenä napsahtaa ja v-hiup
kunnes liike tasaantuu, lähtee taas kurottamaan

Hinta: 24 €.


Outi Jokinen: Poltettu manner

sieltäkin, missä kukaan ei kirjoita marginaaleihin, löytyy
elämää
katselen jälkiä miljoonan vuoden takaisista purkauksista,
jäälauttojen ytimet sulkeutuvat
varjot haihtuvat
yhteyksiä syntyy mantereiden välille,
puhallan ohueen kupariputkeen
ja toistan vedessä elävien
eliöiden nimiä
mutta jäljet katoavat,
kuolleet kalat mädäntyvät,
nykyisyys vaeltaa usvapilvestä eteen

Hinta: 23 €.


Arto Seppälä: Selkeemmille vesille

Kalastaja ei lähde kauas karista. Vain kun on pakko. Sotaan, kaloja kauppaamaan ja hautausmaalle. Vanha kalastaja antaa maailman myrskytä, mutta muistaa vielä seitsemissäkymmenissä, miltä maistui hyvälihainen, piikikäs vimpa, tänä päivänä yhtä harvinainen kuin säynävä, harri ja kuhakin. Kalastajan kotikonnuilta ovat rantahuviloiden tieltä kadonneet myös lehmät, joita äidin aikana oli kaksi karissa, vasikkakin monta kertaa.

Vanhus muistaa, miten kirkonkellojen soitto liikutti äidin kyyneliin ja miten isäukko välirauhan kesänä testamenttasi rysimenpaikat henkitoreissaan matkalla sairaalaan. Tai miten Vähäniemen Topi aavisti ennakkoon vihollisen iskun, eikä saanut viiden vuoden sotareissulla kraapalettakaan.

Unohtumaton on myös se päivä juhannuksen alla viisikymmentä ja kuusi, jolloin salama iski paattiin ja Luonnon Riston henki säästyi kuin ihmeen kaupalla.

Selkeemmille vesille on karun kaunis kertomus vanhasta kalastajasta, jolle meri on elämä. Arto Seppälä on tallentanut elävästi kalastajan monologiin länsisuomalaisen puheenparren ja rytmin. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran 1995 WSOY:n kustantamana. Radioteatteri toteutti teoksen pohjalta kuunnelmasarjan Merivettä paatin alla. Sarjan ohjasi Ari Kallio, kalastajan osan tulkitsi Heikki Määttänen.

Hinta: 28 €.


Minna Autio: Spiraali

Minna Aution esikoisrunokokoelman teemoja ovat mm. ajan kerrostumat, yllättävät yhteydet, arkisen maailman absurdius ja ihmeellisyys sekä jonkun tai jonkin kaipuu; toivo löytämisestä – tai luopumisesta.

Miksi palasit, hän kysyy – vanha nainen mustassa hartiahuivissaan.
Keinun takia, vastaan ja tajuan: se ei ole totta. Nurkassa on peili,
valuneen hopean pinnassa karhea hahmo. Keinussa tyttö on yksin.

Minna Autio (s. 1975) on aikaisemmin Tampereella, nyt Humppilassa asuva runoilija, joka on toiminut monipuolisesti sanataiteen parissa. Hän on opiskellut kirjoittamista Tampereen Viita-akatemiassa ja ohjannut itse luovan kirjoittamisen ryhmiä.

Hinta: 22 €.


Arto Lappi: Sulavesien tanssi

Andante, kohta
myös hilpeä allegro.
Alkaa pienestä
ja korkeilta rinteiltä
sulavesien tanssi.

SULAVESIEN TANSSI on Arto Lapin kahdeksas runokokoelma.

Hinta: 20 €.


Yrjö Varpio: Tämä on vielä kerrottava – elämää yliopistomaailmassa ja kirjailijoiden parissa

Teoksessa Yrjö Varpio kertoo elämäntarinansa, joka on johtanut itäsuomalaisesta maalaiskylästä maailmalle. Autenttiset poiminnat kirjeistä ja päiväkirjoista nostavat menneet vuodet elävästi esiin: opinnot Jyväskylässä ja Länsi-Saksassa 1960-luvulla, 1970-luvun poliittiset jännitteet yliopistossa, työ Suomen kirjallisuuden professorina Tampereella sekä läheiset suhteet tamperelaiskirjailijoihin, mm. Väinö Linnaan. Opetusvierailut ulkomaille – usein sukukansojen pariin – avaavat näkymän Euroopan muutokseen ja sosialistisen järjestelmän vähittäiseen murenemiseen.

Matkaeväitä antoivat suhde runoilua harrastaneeseen isoisään, lapsuusvuosien kirjalliset mielikuvitusmaisemat ja myöhempi kirjoitusharrastus, jonka oli määrä tuoda mainetta ja kunniaa. Yksityinen painui taka-alalle, kun tilalle tulivat professorin työn ja yliopiston arki. Silti yksityiset lähtökohdat ovat myöhemminkin ohjailleet tutkimusaiheiden ja näkökulmien valintaa sekä vaikuttaneet tapaan tarkastella elämää.

Hinta: 38 €.


Pekka Kytömäki: Valo pilkkoo pimeää

En suostu jäämään
yhden hudin ihmeeksi.
Olen uusinut
kynänkantolupani
ja tähtään ladon seinään.

Pekka Kytömäen toinen runokokoelma jatkaa esikoisen viitoittamilla poluilla: pieniä runoja kissoista, kirjoista, rakkaudesta, metsästä ja muista suurista aiheista.

Hinta: 26 €.