Teokset 2015

Teokset ovat tilattavissa osoitteesta erkki.kiviniemi@galleriakoppelo.com. Postikulut 3,50 € lisätään tilauksen hintaan.


Soili Kattilakoski: Alaston sulaton

tulet lähelle
vaikka välttelet

olet kuin sudenkorento
joka hätääntyy
eksyessään lentoradaltaan
olkapäälleni

hylkäät minut

  jää valaisemattomat neliömetrit
  jäkälät siniverhoiksi

Alaston sulaton on Soili Kattilakosken (s. 1950) viides runokokoelma. Kirjan runoissa ihmisten arki ja tunteet vertautuvat eläinmaailmaan.

Hinta: 12 €.


Raimo Puustinen: Arabia

Suomalainen lääkäri Lehto saapuu työskentelemään sairaalaan arabimaassa. Hänen sopeutumisensa vieraaseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin ovat yllätyksiä täynnä. Tapahtumien kiihtyessä ja laajetessa kirjoittaja tunkeutuu vuorovaikutuksellisen ongelmakentän mätäpesäkkeisiin kirurgimaisella tarkkuudella.

Arabia on fiktiivinen romaani, jossa on dokumentaarista ainesta. Teos onkin kuvaus ennakkoluulojen pakonomaisesta tilasta, kun törmäävien kulttuurien aatteet ja käsitykset nautinnon asemasta ovat täysin erilaiset. Vaikka äärimuslimien asenteet nousevatkin lopulliseksi esteeksi kohtaamiselle, on islamilaisuuteen kiinnostuneen Lehdon kautta kuvattu myös arabikulttuurin hyviä puolia. Länsimainen toiminta Arabiassa ei ole sen järkevämmin rakentavaa kuin itämainenkaan. Lopputulos: lähentyminen ennakkoluulojen puristuksessa on miltei mahdotonta.

Hinta: 15 €


Anni Sumari (toim. ja suom.): Daki daki – länsiafrikkalaisia tarinoita

Daki daki tarkoittaa villieläimen astelua. Ja jäljet näkyvätkin näissä kertomuksissa, lauluissa, runoissa ja sananlaskuissa, jotka ovat peräisin Länsi-Afrikasta, lähinnä Sierra Leonesta. Ne ovat 13 eri heimon suullista perinnettä, joka ihastuttaa kaiken ikäisiä. Suullinen esittäminen on ikivanha tapa säilyttää kirjallisuutta, kulttuuria, kansan viisautta ja muistoja ja siirtää ne jälkipolville. Näitä tarinoita ovat pimeyden jo laskeuduttua kertoneet kylissään suuren nuotion tai keroseenilampun ympärille kokoontuneet mendet, tembet, fullahit, kissit, korankot, kreolit… Laulavat, tanssivat kuorot ja erilaiset soittimet ovat säestäneet esityksiä. Kertojat tekevät omia, ilkikurisia lisäyksiään hulvattomiin tarinoihin. 

Ihmeellisissä tarinoissa voi tapahtua mitä vain: outo muukalainen ­herättää päällikön tyttären henkiin kobran avulla, naamioidut paholaiset Kongoli ja Agugu taistelevat keskenään, kuolema saapuu ihmisten luo, jotka siihen asti ovat vaihtaneet nahkaa kuin käärmeet; veturinkuljettaja heittää konduktöörejä asemapäälliköllä. Joskus kertoja muuttuu yllättäen tarinan henkilöksi. Muuan kylän poika voittaa Joen Hengen rakkauden ja tekee koko kylän rikkaaksi: ”Pojan pää nousi joesta. Se oli kauttaaltaan kullan peitossa. Kuoro lauloi laulamistaan. Joka kerta kun uusi laulu alkoi, osa pojan ruumiista kohosi vedestä, kunnes hän oli kokonaan näkyvissä. Pian hänet lennätettiin helikopterilla omaan kartanoonsa.”

Hinta: 12 €


Pekka Kytömäki: Ei talvikunnossapitoa

Runot nauloja:
parhaat saa uppoamaan
kertaiskulla.
Tämä pääsi vääntymään.

Pekka Kytömäen esikoiskokoelman aforistiset runot liikkuvat leikkisästi luonnossa ja kaupungissa. Ulkoasu vaihtelee haikumittaisesta vapaamuotoiseen.

Hinta: 12 €


Kari Raineranta: Ennen kuin

Sinä on minä jota puhutellaan
pienellä tai isolla kirjoitettava tapahtunut
uskon asia sinä joka kirjoitat kuviteltuani
sinä on pyhimpäsi ja hän on minä on elävä
ja kuollut sinä ja minä liikennevaloissa joiden
sammuttua kirjoitin tämän sinulle ja sama

Ennen kuin on kertovan runouden kanssa kaulaileva rituaali anteeksipyynnöstä.

Hinta: 10 €


Sirkku Peltola: Hevosten keinu

Hevosten keinu on Sirkku Peltolan (s. 1960) 24. näytelmä ja neljäs itsenäinen osa Suomen hevonen -näytelmästä alkunsa saaneeseen näytelmäsarjaan. Sarjassa seurataan Kotalan perheen elämää Eu-Suomessa. Suomen hevosessa (2004) perhe menettää maatilansa. Yksiöön en Äitee ota -näytelmässä (2007) he ovat muuttaneet kuvitteelliseen Liesuan kylään ja ahtautuneet pieneen vuokrayksiöön. Lämminveriset (2011) vei Kotalat asunnottomina leiriytymään moottoritien siltaliittymän alle yhdessä romanikerjäläisten kanssa. Hevosten keinussa Kotalat pakkaavat Lada 1200:n ja lähtevät kerjuumatkalle Eurooppaan ja päätyvät Romaniaan, hylätyn Nokia-cityn kupeeseen.

Hinta: 7,50 €


Vesa Etelämäki: Hikikomori

Hikikomori on Vesa Etelämäen esikoiskokoelma, jossa eristäytyminen näyttäytyy inhimillisenä tarpeena suojautua maailmalta. Runoissa voi aistia sulkeutuneisuuden ja vapauden välisen jännitteen. Yhteen huoneeseen mahtuu koko maailma.

Hinta: 10 €


Erkki Kiviniemi: Itseriittoinen viikko

Eristäytymisestä on tullut itsestäänselvyys ja yksilön menestymisestä perusihanne. Henkisiä arvoja on kavennettu ja alistettu materialistiselle maailmankuvalle. Itseriittoinen viikko on elämän perusteita hahmottava tunnustuksellinen monologi, ja samalla parodia olemassaolon ongelmien ratkaisemisesta abstraktin ajattelun voimin. 

Kielen labyrintit

kutovat mutkikkaan verkon

joka pakene uniluolaksi.

Siinä haudomme 

ja kylvetämme itseämme

saavutuksistamme haaveillen.

Hinta: 12 €


Rauha Kejonen: Jumalaa tapaamassa

Olga henkäisee loppulauseensa ja huokaa sen jälkeen niin syvään, että Jumalaa alkaa naurattaa. Siinä vaiheessa viereisissä pöydissä ihmiset kääntyvät katsomaan heitä uteliaina.
Sinä kuitenkin uskallat ajatella noin.
Uskallan.
Hyvä.
Olga ei ole varma, kuuliko hän oikein, kahvila on täynnä meteliä, ihmisiä tulee koko ajan lisää. Tarjoilijat juoksevat hengästyneinä pöytien väleissä ja jaksavat hymyillä.
Miksi sinä et sano minulle, ettei näin saa ajatella? Miksi?

Hinta: 13 €


Anelma Järvenpää-Summanen: Kaidepuita kaaoksen keskellä

Hyvä kirja ja sen antama elämys eivät vanhene.

Anelma Järvenpää-Summasen esseitä yhdistää omaelämäkerrallinen tunnustuksellisuus ja rakkaus kirjoihin. Tekijä on monialainen kirjailija ja kriitikko, joka nousi kirjallisuuteen aikoinaan J. H. Erkon novellikilpailun voittajana. Hänen esseitään on julkaistu aiemmin Parnassossa, Kaltiossa ja Kanavassa.

Hinta: 12 €


Mawlana Rumi (toim. ja suom. Anni Sumari):

Kalebassin veistämisen taito

Nämä ovat persialaisen 1200-luvulla eläneen mystikon, Mawlana Rumin runomuotoisia kertomuksia. Niiden kieli on selkeää ja suoraa, tarinat ovat joskus opettavaisia, hauskoja tai suorasanaisen seksuaalisia kuin itäinen Decamerone.

Hinta: 12 €


Sauli Salomaa: Kyyti

Miltä tuntuisi hypätä kyynisen taksimiehen kyytiin? Miten sujuvat käsipystyt, sote-ajot tai aamuyön tuntien kimppakyydit? Mitä kollegat keskustelevat ulalla, entä millaisia viestejä näytölle tulvii? Miten selvitä tyytymättömistä, humalaisista, hankalista ja vaarallisista asiakkaista? Pienoisromaanissa raotetaan sivuikkunaa ja näytetään, millaista on olla taksirenkinä tämän päivän Suomessa.

Juhani opiskelee Ranskan kieltä ja ajaa taksia lisäansion toivossa. Kuka istuu Juhanin viereen? Vai istuuko taksari lopulta itse pelkääjän paikalla?

Taksiakin työkseen ajaneen Sauli Salomaan esikoisromaani Kyyti on yhden taksikuskin tarina rengistä isännäksi sekä tragikoominen matka taksitolpalta toiselle.

Hinta: 14 €


Katja Seutu: Minä olen hänen asuinsijansa

Runojen kokija matkaa tyhjyyden kokemuksesta kohti resonoivaa sisätilaa: ymmärtää kuljettavansa mukanaan häntä, kiertolaista. Minän ja sinän vaelluskontakti muuntuu persoonallisemmaksi. Teoksen runoissa tutkitaan tilaa, jossa minä ei koe olemistaan enää subjekti- ja objektisuhteiden kautta sekä kohtaamisen mahdollisuuksia.

Sinä et kiellä
menemästä, et tulemasta.
Istuisin tässä, jos vain voisin.
Mutta minä menen ja minä tulen.
Aina vain, hullun hyrrä.

Hinta: 10 €


Juho Hakkarainen & Saara Metsäranta (toim.): Nykyaikaa etsimässä – Tarinoita kirjakauppa Tulenkantajista

Toim.

Oletko koskaan asioinut kirjakaupassa, joka on itsenäinen valtio?

Nykyaikaa etsimässä – Tarinoita kirjakauppa Tulenkantajista on tarinakokoelma Suomen kummallisimmasta kirjakaupasta. Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva Tulenkantajien kirjakauppa on paitsi kauppa, myös kulttuurikeskus ja tapahtuma-areena, jossa faktat ja fiktiot leikkivät sulassa sovussa hyllyjen välissä.

Nykyaikaa etsimässä sisältää runoutta, draamaa, autobiografiaa ja esseistiikkaa. Jokainen kirjoittaja on saanut valita oman lähestymistapansa kirjakauppa Tulenkantajiin.

Tervetuloa matkalle Tulenkantajien valtakuntaan!

Kirjoittajat:
Erkki Kiviniemi
Vilja-Tuulia Huotarinen
Archie Ahola
Kirsti Kuronen
Seppo Järvinen
Esa Mäkijärvi
Joni Lanki
Pauliina Aarva
Outi Jokinen
Ulla Tiainen
Jonimatti Joutsijärvi
Tapani Kinnunen
Johanna Venho
Rosa Meriläinen
Sanna Majanlahti
Seitsemän naisen lukupiiri
Tiina Poutanen
Ville Hytönen
Juha Siro
Tiina Lehikoinen
Alexandra Salmela

Hinta: 10 €


Arto Seppälä (toim.): Olen lukenut Alastalon salissa

– KIRJAN SISÄLLÖSTÄ pääsee lyhyimmästä ja helpoimmin perille lukemalla lukujen otsikot, mikä riittäneekin niille lukijoille, joilla on  kiire.
Näin Volter Kilpi kirjeessään kustantajalle pari viikkoa ennen Alastalon salissa -teoksen ilmestymistä lokakuussa 1933. Lähes tuhatsivuisen, miltei juonettoman romaanin vastaanotto arvelutti niin kirjailijaa kuin kustantajaakin.

Hinta: 12 €


Risto Ahti: Omahyvä (ja omalaki)

Terveen järjen ja monipäisyyden puolesta puhutaan paljon. Vähän omahyvän ja taiteilijan puolesta. Puhun ja uneksin, että ihmiset antaisivat itsessään olevalle luovalle minälle edes jonkinlaisen suun ja korvan. Puhun näitä tavalliselle ihmiselle Tammelan, Lahden ja Oulun torilla. Puhun runoilijalle, joka elää ihmisen sisällä, jokaisessa kirvesmiehessä, insinöörissä ja sairaanhoitajassa.

Hinta: 12 €


Linda Huhtinen: Pahoja asioita

olen ollut luinen
olen ollut hauras
olen ollut taakka
ja olen ollut sairas

Linda Huhtinen kertoo esikoiskokoelmassaan surusta ja sairaudesta ihmisessä.

Hinta: 11 €


Meeri Laamanen: Pitkäniemi

Pitkäniemi on Meeri Laamasen kolmas runoteos. Se on lyyrinen muistokuvasarja lapsuuden maisemista.

Tekee mieli puhaltaa vesi tyyneksi,

katsoa kynttilän valossa kuulasta iltaa.

Aallokossa kuvaansa ei näe.
Kuu on korkealla, mahtuu kaivoon.

Hinta: 11,50 €